Taskforce Excursie
13 juni 2017
Zus heeft vakantie
23 juni 2017

Morgen is het weer zo ver: talloze katholieken vieren de mis in de open lucht en paraderen daarna met luifels en boomtatas door de straten. De jaarlijkse katholieke demonstratie, zeg maar.

Gelukkig zijn de dagen al lang voorbij dat protestanten en katholieken elkaar het leven zuur maakten en de Corpus Christi processie werd gebruikt als een welkome gelegenheid om "de anderen" te storen. Nee, we hoeven niet langer bang te zijn voor onze protestantse broeders en zusters. Maar vandaag hebben we een ander probleem: wie weet of gelooft überhaupt wat we op Corpus Christi vieren?

Morgen wordt echt leuk voor ons: eerst hebben we een gezinsdienst gepland voor ons hoofdhuis, daarna gaat de processie door het kinderdorp en de stad tot aan St. Michael. Daar zullen we de zegen hebben - en kan het parochiefeest beginnen. Onze catechisanten kennende, zullen zij goed uitleggen wat het "Heilig Brood" inhoudt, dat wij ook wel het "Lichaam van Christus" noemen. Maar waarom de processie?

Mijn relatie met de Eucharistie is nogal rustig. Voor mij is het feit dat God ons wil ontmoeten in het alledaagse voedsel van brood een wonder dat niet weggepraat mag worden. God maakt zichzelf klein, zodat wij hem kunnen begrijpen. Hij geeft zichzelf aan ons over zodat hij ons kan voeden. Daar gaat het om. Dit is meestal iets heel persoonlijks tussen God en mij. Niets te maken met een wham-bang.

Maar eens per jaar, ben ik blij om mijn geloof op straat te tonen. Het is zoals elke demonstratie: je ontmoet gelijkgestemden en laat zien wat je waard bent. Het doet je goed en versterkt je geloof in de gemeenschappelijke zaak. Ik vind het geweldig dat ARD deze week aandacht besteedt aan het geloof. En ik zou willen dat wij christenen elkaar ook vaker zouden vragen: Waar geloof jij in? Morgen zullen we publiekelijk belijden dat we God ontmoeten in het delen van brood.

Plaats een reactie

%d Bloggers vinden het leuk: