Liefde die het meent
30 maart 2018
April Fool!
1 april 2018

"Wat hebben de eieren en de konijntjes met Pasen te maken?"

Eigenlijk probeer ik vragen te stellen in mijn schooldiensten zodat er altijd meerdere vingers omhoog gaan, maar deze vraag was moeilijk. We hadden al een van de Paasevangeliën besproken en ontdekt dat Jezus was opgestaan uit de dood. Maar wat dat is, was niet zo gemakkelijk. Een leraar had het vergeleken met de transformatie die een rups doormaakt om een vlinder te worden. In de dienst met de tweede school had ik het weer overgenomen. Toen, met de derde school, was de protestantse dominee er. We hadden hetzelfde thema, maar vervingen de vlinder door de graankorrel die in de aarde valt en sterft zodat hij nieuwe vruchten kan dragen.

Na deze beelden waren we in alle drie de diensten aangekomen in het hier en nu: "Er is niets van Jezus in de winkels, niets van het graf, geen rupsen of graankorrels, maar...??". "Eieren" "En...?" "Konijnen"

En nu de overdracht... (De catechist stroopt mentaal haar mouwen op en neemt een aanloop voor de eindsprint)!

"We vieren met Pasen dat Jezus de dood heeft overwonnen. Hij was sterker dan de dood, hij heeft nu nieuw leven bij God. De eieren en de konijnen zijn ook tekenen van leven." (De kinderen hebben in alle Godis bedacht waarom de eieren voor het leven staan, ik heb geholpen met de konijntjes).

"Alle mensen willen met Pasen nieuw leven vieren. Ik hou ook van eieren en konijntjes - vooral van chocolade. Maar belangrijker voor mij is een geheim teken dat wij christenen hebben voor het nieuwe leven met God: dat is het kruis zonder Jezus. Dat vind je in elke kerk."

Kinderen houden van zoekspelletjes. Maar ik had geen idee dat het zo leuk zou zijn (ook voor mij) om in de kerk naar kruizen te zoeken. Hoe dan ook, ze ontdekten allemaal snel de paaskaars - ons geheime teken dat Jezus sterker is dan de dood en dat ook wij ooit een nieuw leven met God zullen hebben.

Vrolijk en gezegend Pasen!

Plaats een reactie

%d Bloggers vinden het leuk: