Religieuze zusters helpen bij woningnood
Religieuze gemeenschap verlicht woningnood
17 januari 2022
Katholieken: Pauze of vertrek?
27 januari 2022

We hebben het vaak over onze "alumni", maar voormalige kinderen worden al snel huidige volwassenen. Velen van hen houden contact - en als ze zelf een gezin stichten? Dan nemen ze hen natuurlijk mee - en plotseling loopt de volgende generatie bij ons rond: de kleinkinderen van de kinderen. Ze bezoeken hier hun vrienden en hun "oma", vieren de grote feesten met hen - en soms solliciteren ze bij ons naar een baan.

Een nieuwe generatie alumni

Anna Leister is bijna vier jaar persvoorlichtster van Bethanien Kinderdorpen. Ze is 29 jaar, pas verloofd en straalt met haar hele wezen levensvreugde uit. Terwijl we haar "oma Ludgera" ontmoeten in het zustershuis in Schwalmtal-Waldniel, bruist ze van de anekdotes en herinneringen.

Anna's vader, Rudi Leister, kwam meer dan 50 jaar geleden met enkele van zijn broers en zussen naar het Waldniel Kinderdorp, naar het Lindenhuis. Voor zuster Ludgera was dit de eerste generatie: met acht kinderen verhuisde ze al snel naar het Sternenhaus, waar ze 30 jaar bleef. Uiteindelijk ging ze voor drie jaar naar het Bridge House voordat ze in 2002 het werk in het kinderdorp verliet en terug verhuisde naar het zustershuis. In die 33 jaar nam ze 45 kinderen op.

Foto's van haar vroegere kinderen en hun kinderen hangen in Zr Ludgera's werkkamer.
Voormalig
Eigenlijk zou dit een driegesprek worden, maar pater Rudi was helaas ziek. Dus kletsten alleen Anna en haar grootmoeder - in de kamer waar Zr Ludgera ons altijd uitnodigt voor de alumnibijeenkomst.

Religieuze zus en oma

Dat "Oma Ludgera" een non is, een dominicaanse van Bethanië, heeft Anna, zoals ze zelf zegt, pas "laat beseft". Iedereen sprak van "Zus", dat was normaal, maar Anna en haar broer zeiden "Oma". Over het algemeen waren veel dingen normaal die nu bijzonder lijken, bijvoorbeeld de vakantie van het gezin in Bracciano samen met twee vrienden uit het kinderdorp. "Zo was het toen gewoon.

Van veel mensen in het kinderdorp kan Anna niet zeggen hoe lang ze hen al kent. Ze is er gewoon vanaf het begin geweest.

Ze heeft ook een tweede grootmoeder, van haar moeder. Ze heeft nauwelijks een relatie met haar vaders familie. Ze kent alleen de broers en zussen die contact hebben gehouden met het Kinderdorp en Zr Ludgera. De belangrijkste familiebijeenkomsten vinden meestal plaats in de adventstijd, wanneer er verschillende verjaardagen zijn. Vooral de verjaardag van oma Ludgera, kort voor Kerstmis, wanneer het huis van de zussen open is voor het publiek: "Wie komt, komt"! Ongeveer de helft van de 45 alumni maakt van deze gelegenheid gebruik - en sommigen nemen hun vrienden mee.

Rudi en Anna wonen zo dichtbij dat ze op kerstavond ook naar de mis in het kinderdorp gaan. Anna vertelt over haar jeugd: "Twee jaar lang was ik in zo'n toestand dat ik niet naar de kerk wilde. Maar toen rende ik er snel heen zodat ik op tijd was voor het einde van de mis, zodat ik oma Ludgera een vrolijk kerstfeest kon wensen!

Als ons gesprek voorbij is, haalt ze haar mobieltje uit haar zak en laat haar oma foto's zien van haar trouwjurk. Ze wil trouwen in de kapel van het kinderdorp.

Sr Barbara, Bergisch Gladbach-Refrath

Plaats een reactie

%d Bloggers vinden het leuk: