Van kinderkinderen en alumni
22 januari 2022
Eeuwige professie 
Eeuwige professie bij de Zusters Dominicanessen van Bethanië
2 februari 2022

Normaal hou ik niet van het gender asterisk, echt niet, maar vandaag moet het er zijn. Vandaag zet ik het uit respect voor de 125 katholieken die aan het begin van de week uit de kast kwamen als "queer", wat u in de media heeft kunnen volgen. Iedereen die de ARD-documentaire "Wie Gott uns schuf" (Hoe God ons schiep) heeft gezien, zal geschokt zijn door het lot van de getroffenen. (Als je het gemist hebt, moet je zeker naar de mediatheek gaan en het bekijken!)

Dit gaat ook over arbeidsrecht - maar veel meer over ons allemaal. Want de kerk is niet alleen een werkgever, anders zouden de betrokkenen er tegen alle verwachtingen in niet in willen blijven. De Kerk is in de eerste plaats de gemeenschap van gelovigen die samenkomen om elkaar aan te moedigen in het geloof en in het volgen van Jezus. En dan hangt het ineens van ieder van ons af, want ik weet zeker: we kennen allemaal queer katholieken. Vaak weten we het gewoon niet omdat ze er niet openlijk over durven te spreken. Ik ken er nu heel wat, vaak zeer toegewijd personeel of vrijwilligers. Hoe kunnen we ze ontmoeten? Hoe praten we over hen?

Het percentage homoseksuele priesters wordt geschat op 20-50%. In het begin leek me dit overdreven. Maar na 20 jaar in de orde, kan ik zeggen: ik heb echt veel priesters ontmoet en ik ben het eens met deze schatting. Waarom maken we dit taboe en brengen we deze mannen in extra moeilijkheden door onze hypocrisie?

Ik heb de indruk dat wij nog steeds vastzitten in een gedragspatroon dat reeds beschreven staat in het evangelie van deze zondag (Lc 4,21-30): Jezus komt naar zijn geboortestad en de mensen denken dat ze hem goed kennen. Wanneer hij anders is, niet aan hun verwachtingen voldoet, veranderen zij niet van mening, maar reageren boos en verjagen hem uit de stad.

Zelfs vandaag de dag zijn er katholieken die de katholieke leer door en door kennen. Wanneer iemand hun vertelt dat God anders zou kunnen zijn, dat de Bijbel anders gelezen zou kunnen worden, dat kerkelijke wetten veranderd kunnen worden, reageren zij vaak boos en agressief.

Waar leidt dit toe? In het evangelie loopt Jezus door de woedende menigte en verlaat de stad. Hij gaat weg en roept de eerste discipelen. Dit conflict is slechts het begin van iets nieuws, de breuk met de traditionalisten wordt een vertrek naar de toekomst.

En vandaag?

#outinchurch

Plaats een reactie

%d Bloggers vinden het leuk: