Katholieken: Pauze of vertrek?
27 januari 2022
alaaf!
Alaaf! Echt nu?
24 februari 2022
Eeuwige professie 

Na verscheidene jaren van religieuze vorming en voorbereiding komt de dag waarop een zuster zich "tot de dood" aan de Congregatie verbindt en haar leven geheel aan God wijdt. Wij noemen deze daad van totale toewijding de eeuwige professie. Zr Anna-Maria zette deze stap op 18 september 2021 en vierde het in Schwalmtal-Waldniel met vele gasten.

Word een Zuster Eeuwigdurende Professie

Eeuwige gelofte: Ik zweer aan God...

De mis werd opgedragen door Thorsten Aymanns, de voormalige pastoor van de parochie, en Zr Judith hield de preek. Sinds we in de zomer weer mochten zingen (met maskers), had zich een schola gevormd - van zusters uit verschillende kloosters. Daarna kon het feest buiten in de stralende herfstzon worden voortgezet.

Het was een bijzondere vreugde dat eindelijk vele gasten mochten komen - en ook kwamen: Natuurlijk waren Zr Anna-Maria's familie en medezusters van verschillende huizen aanwezig, evenals verschillende personeelsleden van het kinderdorp, vrienden, buren en enkele medebroeders. De hele viering was even kleurrijk als deze mengeling, die eindigde met het avondgebed en de barbecue na afloop.

"Niet door brood alleen"

Tijdens de dienst voor de viering van een eeuwige professie is er een dialoog. Verschillende keren vraagt de priorin-generaal aan de geprofeste zuster (in dit geval Zr Anna-Maria): "Ben je klaar?" En ze noemt verschillende dingen die deel uitmaken van het leven in Bethany. Steeds weer antwoordt de zuster, "Ik ben er klaar voor." Tenslotte, zegt de Priores Generaal:

Onze stichters zeggen dat Bethanië moet zijn als de twee vrouwen onder het kruis van Jezus: Maria, die zonder zonde is, en Magdalena, de bekeerde zondares. Beiden zijn verenigd in de ene pijn en in dezelfde liefde voor Jezus. Daarom vergeten ze zichzelf omwille van hem en omhelzen ze elkaar. "Dit is Bethany, niets anders!" Daarom vraag ik u, lieve medezusters: bent u bereid Zr. Anna-Maria in deze zin als zuster te aanvaarden en samen met haar de vereniging met Christus te zoeken op de manier zoals wij die in Bethanië beleven?

Alle aanwezige medezusters reageren: We zijn er klaar voor!

Sr Barbara, Bergisch Gladbach-Refrath

Plaats een reactie

%d Bloggers vinden het leuk: