Sr Henri-Dominique Berthier
Henri-Dominique Berthier
27 februari 2022
Uitvaartmissen: een oude traditie
Traditie en heden
14 april 2022
Oorlog Oekraïne

Oekraïne oorlog - Wij willen wereldvrede!

Wie had kunnen denken dat Europa, ruim twintig jaar na de Balkanoorlogen, opnieuw het toneel van een oorlog zou zijn? 
Wij zusters voelen ons herinnerd aan onze eigen oorlogservaringen: ervaringen van geweld, vlucht, verdrijving uit de kindertijd komen tot leven, oude wonden herleven. Voor de zeer jonge zusters komt er nog een nieuwe bedreiging bovenop de angst en zorgen over hun eigen toekomst.
Maar ook al kunnen we nu niets doen om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne, we kunnen wel iets doen voor de mensen uit Oekraïne. Net zoals wij dat doen voor ons zusters, de zusters Dominicanessen van Bethanië, en voor de kinderen en jongeren die in onze Bethany Kinderdorpen wonen, kunnen wij hun een verblijfplaats geven, misschien zelfs een korte thuis.

#StandwithUkraine - Eerste vluchtelingen uit Oekraïne toegelaten!

Momenteel wonen 12 vrouwelijke vluchtelingen, sommige met hun kinderen, bij ons in de huizen van onze zusters in Riga, Erbach en Krefeld. Vluchtelingen hebben ook een plaats in de Bethanien Kinderdorpen. Er zijn nog plaatsen vrij in Hamburg, Bergisch Gladbach, Eltville en Waldniel.
In al onze gemeenschappen bidden we bewust voor vrede. We praten ook veel over dit onderwerp met de kinderen en jongeren in de kinderdorpen. Op die manier bereiken ons één of twee percepties, waar we nog vaak over nadenken. Zo verklaarde de zesjarige Jonas het gedrag van Poetin door te zeggen dat hij in niets gelooft en zich in de plaats van God stelt.

Oekraïne-oorlog: wat we nog kunnen doen

Naast een plek voor vluchtelingen proberen we meer te doen: Zr Christa gaf haar schilderijen weg aan het Oorlogsmuseum in Overloon en kreeg een donatie voor de mensen in Oekraïne. Enkele groepen van het kinderdorp bakten en verkochten taarten en koekjes voor het goede doel. 
Wij proberen ook mensen steun te bieden waar en hoe wij dat kunnen. Onze zusters nemen ook deel aan vredesdemonstraties.
Zr. Katharina

Plaats een reactie

%d Bloggers vinden het leuk: