"Moeder Stichter"
17 juli 2022
Clichés
26 augustus 2022

Als jonge vrouw ging ik eens naar het theater, naar een modern toneelstuk. Ik ben de titel en de plot al lang vergeten, ik veronderstel dat het geen verlies is. Maar ik herinner me dat het steeds godslasterlijker en obscener werd, eerst maar een beetje, een paar kleine toespelingen, daarna steeds meer. Uiteindelijk hing een van de acteurs naakt aan een kruis hoog in de lucht en schreeuwde luid het Onze Vader.

Andere leden van het publiek waren al vertrokken, en dat was het moment waarop ik de zaal verliet. Misschien was het kunst en geweldig, maar ik vond het walgelijk en vulgair. Het beledigde mijn religieuze gevoelens en ik wilde er gewoon niet meer naar kijken en luisteren. Dat hoefde niet. Het theater was vrij om deze productie op te voeren en ik was vrij om te kijken of te vertrekken.

Maar ik zou het nooit in mijn hoofd gehaald hebben om naar de regisseur te gaan en hem te zeggen de voorstelling onmiddellijk stop te zetten. In die tijd (ongeveer 25 jaar geleden) zou dat de mensen waarschijnlijk het hoofd hebben doen schudden. Het grootste deel van het publiek bleef immers zitten! Dus niet iedereen vond dit spektakel zo walgelijk als ik - wat mijn verontwaardiging nog groter maakte. Ze wilden echt blijven kijken - ongehoord!

Tegenwoordig zijn er mensen die eisen dat een evenement wordt stopgezet als het hun niet bevalt - en ze komen ermee weg. Dit is wat de Zwitserse band "Lauwarm" op 18 juli overkwam. Het verwijt van het verontwaardigde publiek was: de overwegend blanke muzikanten spelen Jamaicaanse muziek en dragen dreadlocks, met andere woorden: "culturele toe-eigening". Waarom dat zo erg is begrijp ik niet. Maar zelfs als ik gewoon accepteer dat deze toeschouwers zich echt "zeer ongemakkelijk voelen" (volgens verschillende krantenberichten) als ze een blanke man met dreadlocks reggae zien en horen spelen - dan vind ik geen ingang voor het argument: "Ze moeten stoppen met spelen." Telkens weer dringt de gedachte zich aan me op: Waarom gingen ze niet gewoon weg? Voor mijn part hadden ze demonstratief hard kunnen stampen terwijl ze "Boe! Racisten!" riepen. Veel dingen zijn denkbaar. Maar het concert laten stoppen tegen de meerderheid van de andere toeschouwers in?

De bandleider vertelde een bijzondere clou in een interview: Toen de organisator het concert na de pauze stopte, was het publiek woedend. De band discussieerde vervolgens nog drie uur lang met de mensen. Maar de critici die de hele zaak hebben geforceerd hebben zich daarbij niet gemeld! Als dat "wakker" is, wil ik dat niet zijn.

 

Beeld krediet: @Getty Images / EyeEm / Ryan Morris

1 Reactie

  1. Ernst zegt:

    Dit is nog maar het begin. Het zal nog veel erger worden.

Plaats een reactie

%d Bloggers vinden het leuk: