Kerk half donker
5 maart 2015
Fairtrade
15 maart 2015

In de tweede ochtenddienst was het de beurt aan Sabine: Wat gebeurt er eigenlijk met onze oude smartphones, televisies of cd's als we ze weggooien?

En ook hier kwam kinderarbeid om de hoek kijken: kinderen die in Afrika werken op vuilnisbelten waar Europees elektronisch afval wordt gesorteerd. Ze verdienen een beetje geld met de edele metalen die de onderdelen opleveren en staan anders tussen de giftige restanten, bijvoorbeeld in de rook van brandend plastic.
Sommige van onze jongeren mogen nog geen eigen smartphone hebben, wat in het kinderdorp pas mogelijk is vanaf 14 jaar. Degenen die er een hebben, vertelden prompt over klasgenoten die de hunne om de paar maanden inruilen voor het nieuwste model.
Natuurlijk kunnen onze jongeren dat niet, al was het maar financieel. Maar nu kunnen we hen vertellen dat er ook ethische redenen zijn om hun oude mobiele telefoons langer te gebruiken. Een van hen liet meteen vol trots de hare zien: veel nukken, maar "hij doet het nog steeds!
We hebben ook besproken hoe moeilijk zo'n zin soms is. Als zuster sta ik buiten de mode. Ik heb ooit een beslissing genomen en nu maak ik me niet meer zo druk over wat "in" is of wat je zogenaamd moet bezitten. Maar voor iemand die op zijn 13e of 14e zijn schooldag moet doorkomen, ziet het er natuurlijk heel anders uit. De mening en het oordeel van hun gelijken is gewoon belangrijk. We kunnen de jongens en meisjes alleen maar aanmoedigen niet elke trend te volgen, maar hun eigen weg te vinden. Omdat God ons als originelen heeft geschapen - er zijn al genoeg kopieën.

Schrijf commentaar

%d Bloggers vinden het leuk: